Saturday, October 9, 2010

Ikan Singgang (Terengganu)

Ikan Singgang Terengganu

Bahan A:
Seekor ikan tongkol (Aya Hitam*)
4 keping asam gelugor
Sedikit garam
Sedikit air

Bahan B (dihiris nipis):
Seinci lengkuas
Dua inci kunyit
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah

Bahan C:
Sesudu besar budu
Sesudu besar belacan


Cara-caranya:
1. Kukus Bahan A selama 10 minit.
2. Rebus Bahan B dengan 5 cawan air di dalam periuk berasingan,
3. Sesudah mendidih, masukkan Bahan A.
4. Tunggu beberapa minit, masukkan bahan C.
5. Biar mendidih dengan api perlahan seketika.
6. Pastikan garam secukupnya. Siap untuk dihidangkan.

* Ada dua jenis ikan tongkol @ Aya (bahasa Terengganu)
Aya hitam lembut isinya.
Aya Kurik mempunyai corak berjalur di sebelah atas badan dan isi keras, Tidak sesuai untuk masakan tradisi Terengganu. Biasanya Aya Kurik digoreng dan di buat masak asam.

"SELAMAT MENCUBA"

No comments:

Post a Comment

Popular Posts !